Иракските сили за сигурност освободиха заложниците в Киркук
Иракските сили за сигурност освободиха заложниците в Киркук / БГНЕС

Силите за сигурност щурмуваха в полунощ местно време превзет от въоръжени лица търговски център в Киркук, в Северен Ирак, и освободиха 11 заложници, всички невредими. Загинаха 14 души - петима от нападателите и девет служители на реда, предаде Франс прес.

В сряда през деня избухна кола бомба, насочена срещу разузнавателен полицейски пост в квартал, населен предимно с хора от туркменски произход. Последва престрелка между нападателите и сили на реда. При сблъсъка въоръжени лица, някои с пояси с експлозиви, превзеха близкия мол, взеха мирни жители за заложници, после се качиха на покрива и започнаха да стрелят по полицаите, които ги преследваха, разказват цитирани от АФП източници от силите за сигурност.

Многонационалният "петролен" град Киркук е удобно място за действията на местни бунтовници заради различията между част от кюрдите, желаещи присъединяване към автономния иракски Кюрдистан, и правителството в Багдад, което е против това желание наред с други етнически общности в града, напомня АФП, цитирана от БТА.