/ БТА
Индийски щат, разтърсен от седмици на протести с искане за справедливост след изнасилването и убийството на лекар, прие закон, който може да доведе до екзекуция на изнасилвачите.

Протестите избухнаха в Западна Бенгалия след откриването на окървавеното тяло на 31-годишната лекарка в държавна болница в местната столица Калкута на 9 август.

Законът, приет от щатското събрание, но който все още не е одобрен от президента, изразява възмущение от хроничния проблем с насилието над жени, предаде АФП.

Новият закон на Западен Бенгал е до голяма степен символичен, тъй като индийският наказателен кодекс се прилага еднакво в цялата страна.
Въпреки това, одобрението на президента може да направи изключение и той да се превърне в държавен закон.

Законът повишава наказанието за изнасилване от сегашните поне 10 години до доживотен затвор или екзекуция.

Убийството на лекаря предизвика стачки на медиците и митинги, подкрепени от хиляди обикновени граждани в цяла Индия, въпреки че много лекари оттогава са се върнали на работа.

Оттогава протестите в Западен Бенгал се превърнаха в сблъсъци между лоялни съперничещи си политически партии, включително управляващия Общоиндийски конгрес „Тринамол“ (AITC) и партията „Бхаратия Джаната“ (BJP) на министър-председателя Нарендра Моди.

Хиндуистката националистическа BJP държи властта на национално ниво, но е в опозиция в Западен Бенгал. И тя, и AITC подкрепиха новия щатски закон.

Ужасяващият характер на нападението предизвика сравнения с ужасяващото групово изнасилване и убийство на млада жена в автобус в столицата Делхи през 2012 г.

Инцидентът от 2012 г. се превърна в основна политическа тема и беше разглеждан като един от факторите за последвалия успех на BJP на изборите.

Смъртните присъди в Индия често се бавят с години на обжалване. Екзекуциите обикновено се извършват чрез обесване.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
БГНЕС