Имиграцията допринася за икономическия растеж на Великобритания
Имиграцията допринася за икономическия растеж на Великобритания / netinfo

Имигрантите са допринесли с 6 милиарда лири за икономическия растеж на Великобритания през миналата година, сочи доклад на британското вътрешно министерство, цитиран от в. "Гардиън".

Данните на министерството дават първия пълен анализ на въздействието на нарасналата през последното десетилетие имиграция във Великобритания. Представените в доклада от 43 страници числа показват, че много от страховете по този въпрос са безпочвени, отбелязва вестникът.

През 2006 г. във Великобритания са дошли 574 000 имигранти, които са допринесли за около една шеста от общия икономически растеж за тази година, се казва в доклада.

Имигрантите печелят средно повече от местните работници и плащат повече данъци, което показва, че те са по-производителни, се отбелязва в доклада.

Както заявява министърът за границите и емиграцията Лиам Бърн: "В дългосрочен план страната ни и хазната ни печелят по-скоро от наличието на имиграция, отколкото от отсъствието й".

Бърн добавя, че докладът ще послужи на правителството при решението му дали да продължи да блокира достъпа до британския трудов пазар за работници от България и Румъния, отбелязва "Гардиън".

"Това, което трябва да направим, е да намерим подходящия баланс за националния интерес на Великобритания, започвайки от решението по въпроса за българските и румънските работници, което ще се вземе до края на тази година", заявява Бърн.