/ Thinkstock/Getty Images
Република Илинденска Македония е име с времево определение, което се позовава на конкретни дати от миналото и е реална възможност за компромис, който отговаря на интересите на двете страни. Очакваме предложението да бъде разбрано и да получи по-широка подкрепа в Атина. Това се казва в декларация на македонското правителство.

Република Илинденска Македония - вариант за име на западната ни съседка?

"С това име ние извършваме пълно разграничаване с региона на Македония в Гърция. Разграничение във всеки един аспект. Илинденското въстание е съвместна борба на многоетническия ни народ за социални права и свободи. И няма никакви териториални претенции, към която и да е съседна страна, включително Гърция. Това е същата борба и през 1903 г., и през 1944 г.", се посочва в правителственото изявление.

В него се добавя, че Република Македония и гражданите й нямат никакви териториални претенции и потвърждават ненарушимостта на границите и уважение към наследството на Гърция и нейния народ.
 

БГНЕС


Гърция отхвърли името Илинденска Македония

"Правителството на Република Македония ще продължи преговорите с правителството на Република Гърция, докато не бъде постигнато окончателно решение на 25-годишния спор. Никога не сме били по-близо до решение и приятелството между двете страни и двата народа никога не е било по-голямо. Ще положим всички усилия, за да извлечем максимална полза от този положителен исторически момент за двете страни", заявява македонското правителство.

Правителството в Скопие е готово да се съгласи на Илинденска Македония

Името Република Илинденска Македония е вариантът, който са обсъдили премиерите на двете страни по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София на 17 май.
Министър-председателят Зоран Заев посочи, че това предложение укрепва основите на Македония. Илинден, допълни той, е нашето светло бъдеще, с това име ние утвърждаваме нашата идентичност, а македонският Илинден е гаранция за многоетническата Македония.
 

ThinkStock/Getty Images


Опозицията в Гърция отхвърля предложеното име Илинденска Македония

Заев подчерта, че с възможно споразумение Македония ще получи окончателно потвърждение на македонския език, гаранция за идентичност. „Ще приемем общото използване на това име, а за вътрешна употреба ще бъде изпълнено на етапи“, каза Заев и обяви референдум, нещо, което гръцката страна е приела.
БГНЕС