/ iStock/Getty Images
МВФ подчертава, че причината за тежкото положение са санкциите, налагани от САЩ
Докладите на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка сочат, че икономиката на Иран е в тежко състояние, а обикновените граждани понасят ударите на рецесията, пише Дойче веле, цитирани от БГНЕС.

След две поредни години на свиване, икономиката на Иран ще се свие с още 9,5% през 2020 г., показват данните на МВФ. Световната банка изчислява подобен показател. Според тях свиването ще е с 8,7 процента.

Това са най-лошите показатели за Иран в последните 35 години.

Иран иска да е медиатор между кюрдите, Анкара и Дамаск

Само Либия (19% спад на БВП) и Венецуела (35% спад на БВП) ще претърпят по-голямо свиване на икономиката през следващата година.

Иран не може да преодолее намалените количества суров петрол и природен газ, които изнася, а към това се добавят допълнителни санкции срещу добиваните от страната метали и корабоплаването.

МВФ подчертава, че причината за тежкото положение са санкциите, налагани от САЩ.

Когато ограниченията бяха свалени през 2016 г., заради сделката за иранската ядрена програма от 2015 г., страната отбеляза икономически ръст от 13 процента, а приходите от износа на петрол достигнаха 57,4 милиарда долара.

Картината в момента е на обратния полюс, като МВФ отчита инфлация от 35,7 процента, което означава, че цените на потребителските стоки са се повишили значително за иранците.

"Тези повишения засягат диспропорционално тежко жителите на провинциалните райони и се отнасят най-вече за хранителните продукти.", пише в доклада на Световната банка.

Официалните данни на Иран са дори по-песимистични, като Техеран отчита 47,2 процента инфлация и 63,5 процента, що се отнася до цените на горивата и храните.

"Когато хората харчат всичките си пари за стоки от първа необходимост, не остава за харчене за нищо друго, което води до икономическа стагнация.", казва базираният в Иран икономист Есан Солтани.

Режимът в Техеран отхвърля мрачните прогнози на финансовите институции.

В деня на публикуване на доклада на МВФ президентът на Иран Хасан Рухани държа реч, в която говореше за устояване на бурята и предстоящ икономически напредък.

Но постепенно засилващите се санкции, които налага администрацията на Доналд Тръмп и липсата на конкретна политика на Иран как да се справи с резултатите от тях, означават много трудна 2020 г. за гражданите на Ислямската република.