/ Gulliver/Getty Images
Иконите, изобразяващи християнски фигури в древната Света София в Истанбул, ще бъдат покрити със завеси по време на мюсюлмански молитви, потвърди говорителят на турския президент Ибрахим Калин, докато работата по подготовката на сградата за използване като джамия продължава.

Властите казаха миналата седмица, че мозайките ще бъдат скрити с пердета, когато първите молитви се проведат следващия петък.

С промяната на статута на Света София, което предизвика международна критика и безпокойство, президентът Реджеп Ердоган обяви Света София за открита за мюсюлманско поклонение по-рано този месец след решение на съда, според което преобразуването на сградата в музей през 1934 г. е незаконно.

Гърция се обръща към Вселенския патриарх за „Света София“

Света София е изградена през шести век и има история както на църква, така и на джамия, преди да бъде превърната в музей.

В интервю за телевизионния канал NTV Калин каза, че някои изображения на Дева Мария и на Архангел Гавраил, които са разположени в посоката, към която мюсюлманите се обръщат по време на молитва, ще бъдат покрити с пердета.

Турция отговори на ЕС за „Света София“

Той каза, че други мозайки на Исус и други християнски фигури не представляват пречка за мюсюлманските молитви, защото те не са разположени в тази посока. Но говорителят не обясни дали те ще останат непокрити по всяко време.

Ердоган посети „Света София”

Извън молитвите, Света София ще бъде отворена за всички посетители и туристи и всички мозайки ще бъдат разкрити, съобщиха властите. Ердоган посети джамията по-рано в неделя, за да провери напредъка в подготовката на сградата.
БГНЕС