Игор Иванов на посещение в Израел и палестинските територии
Игор Иванов на посещение в Израел и палестинските територии / netinfo

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Игор Иванов пристига днес на посещение в Израел и палестинските територии, съобщи руският заместник-министър на външните работи Александър Салтанов, цитиран от Франс прес.

"Игор Иванов заминава за Израел и палестинските територии, където ще обсъжда мирния процес в региона", заяви пред журналисти Салтанов.

Заместник-министърът, цитиран от агенция Интерфакс, припомни, че Русия е за вдигане на икономическите санкции, наложени на палестинците след идването на власт на правителството на Хамас през март 2006 г.

Оттогава Четворката за мир в Близкия изток (ЕС, САЩ, Русия, ООН) замрази пряката помощ за палестинската автономна власт и поиска палестинското правителство да признае държавата Израел, да се откаже от насилието и да спазва сключените израелско-палестински споразумения, напомня Франс прес.

"Русия е за възможно най-бързо вдигане на тези санкции. Аргументите, използвани за налагането на тези икономически мерки срещу палестинците, вече не действат", каза Салтанов.