Германският канцлер Ангела Меркел
Германският канцлер Ангела Меркел / БГНЕС
Идва ли краят на политическата кариера на Меркел? Отговорът на Александър Андреев
95330
Идва ли краят на политическата кариера на Меркел? Отговорът на Александър Андреев
  • Идва ли краят на политическата кариера на Меркел? Отговорът на Александър Андреев
Краят на политическата кариера на германския канцлер Ангела Меркел все още не е дошъл. Това коментира в ефира на Дарик главният редактор на българската секция на "Дойче веле" Александър Андреев. След изборите в Германия Меркел има няколко варианта за съставяне на правителство.
 
На въпрос "Отива ли си Меркел", Андреев отговори шеговито, че това е въпрос за милион. "Моята лична смела прогноза е, че ще изкара още един мандат и като че ли от няколко дни малко повече се закрепи столът й, отколкото преди това", каза той.
 
Два месеца след вота: Германия още няма правителство, има възможност за нови избори

Германският канцлер Ангела Меркел
БГНЕС

Журналистът посочи, че има няколко причини, поради които Меркел не може "да си тръгне". Първата е, че в нейния Християндемократически съюз няма излъчен наследник. "Затова тя от десетина години добре се грижи", отбелязва Андреев.

Меркел: Предпочитам нови избори вместо правителство на малцинството

Втората е, че и нейната партия, и "сестринската" политическа формация Христоянсоциалният съюз разчитат на умението на Меркел да стабилизира и успокоява кризите.
 
Меркел обеща бързо да състави правителство

Германският канцлер Ангела Меркел
БГНЕС

Третата причина е, че тя има много силно протестантско чувство за отговорност и дълг и няма "да остави каруцата в калта", ще изкара онова, което е обещала пред избирателите и чак тогава ще си тръгне, каза още главният редактор на българската секция на "Дойче веле".