Ангела Меркел
Ангела Меркел / БГНЕС
"Европа има нужда от силна Германия и е желателно бързо да се сформира правителство", заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

На конгреса на ХДС тя добави, че е готова да разговаря със социалдемократите, но само на базата на взаимен респект.

Ангела Меркел
БГНЕС

Гражданите на Германия са разделени в мненията си дали Ангела Меркел трябва да остане канцлер, ако в страната се състоят нови избори за Бундестаг. Това сочат резултатите от проучване на социологическата агенция"YoyGov", публикувано днес, предаде ТАСС.

Два месеца след вота: Германия още няма правителство, има възможност за нови избори

Около 40 на сто от респондентите желаят Меркел да остане начело на правителството, а 41 процента са против. Относно лидера на социалдемократите Мартин Шулц едва 23 на сто от запитаните смятат, че той трябва отново да се кандидатира за канцлер при нови избори, а 56 процента са на противоположното мнение.

Наблюдаваме ли края на канцлерката Ангела Меркел?

Анкетата сред около хиляда гласоподаватели установява, че 65 на сто от тях не виждат проблем в произвеждането на нови избори, в случай че не може да бъде съставено коалиционно правителство, при което 59 процента от хората декларират, че биха гласували за същата партия, която са подкрепили във вота на 24 септември, а едва 8 процента биха променили избора си.
 
БТА