Хунтата в Нигер назначи временен премиер
Хунтата в Нигер назначи временен премиер / снимка: Reuters

Военната хунта в Нигер, която свали президента Мамаду Танджа, назначи Махмаду Данда за министър-председател в преходно правителство, съобщиха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Данда беше министър на информацията в преходното правителство, което беше създадено след предишния преврат през 1999 г., когато армията свали президента и скоро след това организира избори. Досега той беше съветник в посолството на Канада в Нигер.

Хунтата, която се нарече Върховен съвет за възстановяване на демокрацията, и включва няколко офицери, участвали в предишния преврат, твърди, че планира да осигури бърз преход към демократично управление, също както през 1999 г. Тя обяви, че възнамерява да задържи контрола върху изпълнителната и законодателната власт, докато се гласува нова конституция и се произведат избори. Военните трябва да назначат и правителство, което да работи с новия премиер.

Те извършиха четвъртия преврат в Нигер, откакто той получи независимост от Франция. Действията им бяха приветствани от повечето нигерци, уморени от продължителните политически борби в една от най-бедните страни в света, която обаче има амбицията да се превърне в една от най-големите износителки на уран, отбелязва БТА.

Според наблюдатели превратът е резултат от недоволството в армията и опозицията срещу действията на Танджа, който миналата година разпусна парламента и Конституционния съд, след което проведе референдум, който на практика му даваше възможност да остане на власт пожизнено. Освен това той разшири своите правомощия, отбелязва ИТАР-ТАСС.

По време на размириците бяха затворени всички летища в страната. Тогава блокирани в страната се оказаха 10-има българи - служители на българския Специализиран отряд за борба с тероризма (СОБТ), включително и началникът на звеното Кирил Димов, и служители на „Миграция". Българите изпълняваха проект на министерството, съвместно с белгийските власти, за конвоиране на нигерски граждани. Още същия ден белгийската страна успя да договори извеждането на своите граждани, както и на българите, от африканската държава.