Хунтата в Мианма обяви забранени зони около пет будистски манастира
Хунтата в Мианма обяви забранени зони около пет будистски манастира / снимка: BGNES

Военната хунта в Мианма обяви забранени зони около пет будистки манастира, за да сложи край на антиправителствените демонстрации, водени от монаси, съобщи Асошиейтед прес, позовавайки се на дипломатически източници.

При насилственото потушаване на продемократичните протести през последните два дни силите на реда убиха десет души. Японски фоторепортер бе сред деветимата, убити вчера, след като силите на реда откриха огън срещу протестиращи в главния град на Мианма Янгон. Един човек бе убит в сряда. Стотици бирманци бяха задържани, откакто хунтата се намеси, за да прекрати протестите на десетки хиляди будистки монаси и граждани, смятани за най-голямото изпитание пред военните управници за последните две десетилетия.

Властите извикаха вчера дипломати от страните от Югоизточна Азия, за да ги информират за забранените зони около петте будистки светини, между които са и пагодите Шведагон и Суле, откъдето започнаха протестите. Дипломатите са били уведомени също, че монасите вече са "под контрол" и че властите сега ще насочат вниманието си към протестиращите граждани.

Като се има предвид почитта, с която се отнасят в Мианма към будисткото духовенство, може да се очаква мерките срещу гражданските протести да бъдат много по-твърди, посочва АП.