Хунтата в Мианма няма да удължи мандата на представителя на ООН
Хунтата в Мианма няма да удължи мандата на представителя на ООН / netinfo
Управляващата в Мианма военна хунта е решила да не удължава мандата на представителя на ООН Чарлз Петрие, съобщи говорител на ООН, цитиран от АФП. Петрие бил информиран за решението от представители на военния режим в административната столица Найпидау.

Дипломат от Янгон твърди, че мандатът на Чарлз Петрие няма да бъде удължен заради изявление за нарастващата бедност в страната, предадоха Ройтерс и БТА.

Петрие е най-висшият дипломат на ООН в Янгон и подготвяше почвата за второто посещение на специалния пратеник на ООН Ибрахим Гамбари в Мианма, след като през септември военната хунта брутално смаза водените от будистки монаси продемократични протести. Гамбари ще пристигне утре.

На 24 октомври, деня на ООН, Петрие заяви, че протестите срещу шоковото покачване на цените на горивата, които започнаха в средата на август, са ясен индикатор за окаяното състояние на икономиката след 45-годишното управление на военната хунта.

"Събитията ясно демонстрираха всекидневната борба за задоволяване на основни потребности и спешната необходимост да се обърне внимание на влошаващата се хуманитарна обстановка в страната", гласеше изявлението на Петрие.