/ iStock/Getty Images
Повечето кандидати за визи за САЩ, на които те са били отказани заради забраната, въведена от бившия американски президент Доналд Тръмп за достъп до американската територия за граждани от 13 страни, могат да подадат нови заявления за издаване на визи или да поискат ново решение по случая им, обяви Държавният департамент, предаде Ройтерс.

Президентът Джо Байдън анулира разпореждането на Тръмп още в първия ден в стъпването си в длъжност. Според говорителя на Държавния департамент Нед Прайс кандидатите, на които е била отказана виза преди 20 януари 2020 г., трябва да подадат ново заявление и да платят нови свързани с това такси. На онези, на които е било отказана виза на или след 20 януари 2020 г. могат да поискат преразглеждане на решението, без да трябва да подават ново заявление или да плащат допълнителни такси.

Според данни на Държавния департамент от 2017 г. след като ревизирана версия на първоначалната забрана на Тръмп бе оставена в сила от Върховния съд на САЩ на около 40 000 души бе забранено да влязат в страната. Някои страни бяха извадени от списъка с 13-те държави, а други добавени.

Към края на президентството на Тръмп той включваше Мианма, Еритрея, Иран, Киргизстан, Либия, Нигерия, Северна Корея, Сомалия, Судан, Сирия, Танзания, Венецуела и Йемен.
БТА