/ Gulliver/Getty Images
Холандски изтребител Ф-16, изпълняващ мисия на водената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава", е убил около 70 души с удар от въздуха през 2015 г., обяви министерството на отбраната на Холандия.

Това е първият случай, в който страната дава детайли за бомбардировката, която била насочена срещу цех за производство на бомби в град северно от Ирак, пише Би Би Си.
Мощна вторична експлозия, която била неочаквана, довела до много по-голям брой загинали от планираното, казва министерството на отбраната.

Организацията Еъруорс (Airwars), която следи за смъртта на цивилни във военните конфликти каза, че при тази бомбардировка са били убити 26 деца и 22 жени.

Холандия твърди, че част от загиналите са били бойци на "Ислямска държава", но не може да определи точно връзките им с терористичната организация.

Холандия призна и за втори инцидент, при който техен самолет в убил цивилни. През септември 2015 г. холандски пилот бомбардирал къща в Мосул по информация, че е пост на "Ислямска държава".


Най-малко 13 убити в Ирак при стрелба по демонстранти



Загиналите четирима души били цивилни, а информацията на разузнаването е била погрешна, каза говорителката на министерството на отбраната. Ръководената от САЩ коалиция срещу "Ислямска държава" обяви през септември, че са провели общо 34 573 удара от въздуха в Ирак и Сирия между август 2014 и август 2019 г.

При тези бомбардировки, без умисъл са били убити 1335 цивилни, твърдят официалните данни на коалицията.

Еъруорс твърдят, че тези данни са неверни и в този период са били убити между 8214 и 13 125 невъоръжени лица.
БГНЕС