Хизбула: Атентатът в Бейрут цели да разруши националното единство
Хизбула: Атентатът в Бейрут цели да разруши националното единство / снимка: Guliver/Getty Images

Движението Хизбула заяви, че убийството на критичния към Сирия ливански политик Мохамед Шатах цели да разруши националното единство, но не реагира на обвиненията, че то стои зад атентата, предаде АФП.

„Хизбула счита, че това отблъскващо престъпление се вписва в поредицата престъпления и атентати, които целят да разрушат страната. Това е отвратителен опит да се засегне стабилността и националното единство, от който печелят само враговете на Ливан”, се казва в изявление на движението.

Партията не реагира на обвиненията, че тя и сирийският режим стоят зад този атентат. Движението Хизбула участва в гражданската война в Сирия на страната на режима в Дамаск, отбелязва АФП.

Междувременно и сирийският режим отрече да е замесен в атентата, извършен в Бейрут, в който загина ливанският политик Мохамед Шатах, близък съветник на бившия ливански премиер Саад Харири, предаде АФП. Шатах беше враждебно настроен към Дамаск, посочва БТА.

Приближени на Шатах отправиха обвинения срещу сирийския режим, че стои зад нападението. „Тези произволни обвинения са породени от политическа ненавист”, заяви сирийският министър на информацията Омран аз Зуби. „Някои хора в Ливан не са преставали да обвиняват властта в Дамаск всеки път, когато стане някое убийство в братската страна Ливан”, заяви министърът.