Хиляди християни от цял свят се стичат във Витлеем за Коледа
Хиляди християни от цял свят се стичат във Витлеем за Коледа / Reutres

Хиляди християни от цял свят се стичат във Витлеем на Западния бряг за отбелязване на Коледа в града, където според библията е роден Исус, предаде ДПА.

Духовният глава на Латинската патриаршия Фуад Туал пристигна в града по-рано днес с традиционното шествие от Ерусалим.

Първата част от пътуването бе с коли, но патриархът влезе във Витлеем пеша, придружен от бойскаути от християнски училища и младежки движения.

Площадът пред църквата "Рождество" е претъпкан още от сутринта, а местната полиция дори трябваше да затвори някои от входовете му заради навалицата.

Довечера на площада хорове ще пеят коледни песни, а в полунощ патриарх Туал ще отслужи меса в църквата "Света Катерина" - римокатолическата част от църквата "Рождество", изградена на мястото на яслите, където според традицията се е родил Исус.

Палестинският президент Махмуд Абас възнамерява да пристигне във Витлеем по-късно днес от Рамала и да присъства на месата, въпреки че е мюсюлманин. Прецедентът бе поставен от предшественика му Ясер Арафат, пише БТА.

Според палестински туристически представители до края на тази година Витлеем ще бъде посетен от около 2 милиона души.

Християните в миналото са били 90 процента от населението на Витлеем, но днес са малко повече от една трета от жителите на обитавания предимно от палестинци град и мнозина от местните зяпачи на коледните тържества са мюсюлмани.