Барселона
Барселона / БГНЕС
Хиляди хора участваха в Барселона и други градове на Каталуния в шествия против полицейското насилие и в подкрепа на референдума за независимост, предаде кореспондент на Франс прес.

Барселона
БГНЕС

Според общинската полицията в протестите в Барселона са участвали 15 000 души, включително много студенти. По обяд множеството пееше и танцуваше хора на площад "Каталуния" в края на туристическия булевард "Рамблас", където неотдавна беше извършено кърваво терористично нападение.

Демонстрации в Испания за и против референдума в Каталуния (СНИМКИ)

Демонстрантите развяваха сепаратистки знамена и носеха плакати с призиви за повече демокрация.

Испанското министерство на вътрешните работи съобщи, че над 430 служители на националната полиция и гражданската гвардия са получили наранявания и охлузвания при ожесточени сблъсъци с цивилни в Каталуния, предаде Асошиейтед прес.

Според министерството 39 души са получили незабавна медицинска помощ, но не са били хоспитализирани. Останалите имали леки наранявания и охлузвания.
Каталунските здравни власти съобщиха, че над 890 граждани са получили лекарска помощ, като повечето били тежко пострадали.

Повече от 400 са пострадалите по време на каталунския референдум

Полицията използва палки и гумени куршуми за разгонване на протестиращите, които се надяваха да гласуват на референдума.

"Видях как хващат баща ми и го влачат, а учителката ми по танци беше удряна с юмруци по главата. Заплашваха да ни счупят пръстите. Не мога да изтрия тази гледка от съзнанието си. Никога няма да мога да я забравя", каза пред АФП 19-годишната участничка в протестите Патрисия Вентура.

Властите в Каталуния: ЕС да осъди Испания за нарушаване на правата на гражданите

"Познавам много хора, които не подкрепят отцепването, но които протестираха вчера, тъй като са скандализирани. Това е посегателство върху правата", каза 42-годишната Бланка Пи, включила се в шествието.
БТА