/ БГНЕС
Хиляди хора участваха в протест срещу здравните паспорти, организиран в центъра на италианската столица Рим, при който се стигна до сблъсъци с полицията, предадоха световните агенции.

Правилата, влизащи в сила от 15 октомври, изискват служителите да показват доказателство за ваксинация или за направен наскоро отрицателен тест за коронавирус, за да бъдат допуснати на работните си места. Разпоредбата засяга както държавните, така и частните предприятия.

БГНЕС

Първоначално протестиращите проведоха голям, разрешен протест на Пиаца дел пополо. След това те напуснаха площада и се сблъскаха с полицията, докато преминаваха през парка Вила Боргезе на протест, за който нямаха разрешение.

БГНЕС

Полицаи, екипирани за борба с безредиците, им попречиха да преминат по улица, която минава покрай канцеларията на премиера Марио Драги. При сблъсъците бяха използвани водни струи. Най-малко двама протестиращи получиха травми.

По данни на телевизия РАИ участниците в протеста са били най-малко 10 000. Организаторите съобщиха, че присъствалите са били 100 000.

БГНЕС

Италианците са длъжни от месеци да показват здравен паспорт при посещение на кина, театри, музеи, изложби, концерти, спортни зали и басейни, закритите посещения на ресторанти, както и при пътувания на големи разстояния. По данни на здравното министерство са ваксинирани над 80 на сто от навършилите 12-годишна възраст.

Италия беше първата засегната от пандемията европейска страна и жертвите в страната надхвърлят 130 000.
БТА