Става въпрос не само за публичния сектор, но и за частния
Италия ще направи "зеления пропуск" за коронавирус в страната задължителен за всички работещи служители, както в държавния, така и в частния сектор. Това е опит да увеличи броя на ваксиналното покритие на населението, съобщават световните медии.

Очаква се законът, който ще се отнася за работещите, които са неваксинирани или нямат доказателства за скорошен отрицателен тест за коронавирус, да влезе в сила на 15 октомври. "Правителството е готово да ускори прилагането на "зеления паспорт“ не само в публичния сектор, но и частния", заяви в сряда министърът по регионалните въпроси.

Пропускът е сертификат, който показва дали някой е ваксиниран срещу COVID-19, дали е имал отрицателен тест през последните 48 часа или наскоро се е възстановил от вируса.

Италия бележи спад в продължителността на живота


В момента се изисква от всички в Италия, които искат да се хранят в ресторанти, да ходят на кино и спортни стадиони, да вземат междуградски влакове и автобуси или вътрешни полети, както и за учители.

Малко над 40 милиона души са напълно ваксинирани срещу коронавируса в Италия, което приблизително се равнява на 75 процента от населението на възраст над 12 години.

Правителството се надява да увеличи това число с още четири милиона.