Хиляди хора взеха участие в организиран от синдикатите протест в центъра на Париж срещу социалните програми на новоизбрания френски президент Еманюел Макрон, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. Стигна се до конфронтация, има и задържани заради хулигански прояви.

Еманюел Макрон е новият президент на Франция (СНИМКИ/ВИДЕО)

В демонстрацията на Площада на Републиката участваха представители на основните френски синдикати и местни жители. Според протестиращите бившият министър на икономиката в социалистическото правителство и новоизбран държавен глава Еманюел Макрон застрашава правата на работещите с икономическите си реформи, отбелязва АП.
 

Хиляди излязоха на протест срещу Макрон в Париж
БГНЕС

В парижкото метро върху реклама бяха надраскани думите: "Макрон: още не започнал и вече мразен".

Макрон е спечелил двойно повече гласове от Льо Пен

Демонстрантите "антикапиталисти" показват с тази проява решимостта си да се борят срещу всякакви "социални отстъпления", отбелязва Франс прес.
 

Хиляди излязоха на протест срещу Макрон в Париж
БГНЕС

Франсоа Оланд предава властта на Еманюел Макрон на 14 май
 
Демонстрацията на Площада на Републиката започна мирно, но скоро се стигна до конфронтация, предаде ТАСС, цитирайки френската телевизия Бе Ем Еф. Някои радикално настроени млади хора се държаха агресивно и се опитваха да предизвикат безредици. За да ги усмири, полиция използва сълзотворен газ. Съобщава се, че десетки хора са задържани заради различни хулигански прояви.
 
БТА