Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / БГНЕС
Еманюел Макрон е новият президент на Франция. Лидерите на страните по света побързаха да изпратят своите поздравления към него.
 
Макрон и канцлерката на Германия Ангела Меркел водиха много сърдечен разговор по телефона снощи, веднага след като бе обявена победата на центристкия кандидат на президентските избори във Франция, съобщи на Франс прес източник от обкръжението на Макрон.
 
"Първият международен разговор на Еманюел Макрон бе с Ангела Меркел. Той продължи десетина минути и бе много сърдечен", добави източникът, цитиран от АФП.
Макрон е казал на Меркел, че много скоро ще посети Берлин, съобщи Ройтерс, като цитира източник, близък до новоизбрания президент на Франция.
 
Говорителят на Меркел - Щефен Зайберт каза, че канцлерката се е обадила на Макрон, за да го поздрави за победата му на президентските избори във Франция, предаде Асошиейтед прес. Тя го е поздравила и за позицията му в предизборната кампания за обединен и отворен Европейски съюз и е заявила, че изборът на французите е ясен израз на подкрепа за Европа. Канцлерката очаква да работи с новия френски президент в дух на доверие и на традиционното френско-германско приятелство, добавя АП.

Еманюел Макрон е новият президент на Франция (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Президентът на САЩ Доналд Тръмп също поздрави Еманюел Макрон за голямата му победа на президентските избори във Франция, предадоха Франс прес и ДПА.
 
"Поздравления на Еманюел Макрон за голямата му победа като следващ президент на Франция. Очаквам с нетърпение да работя с него", написа в Туитър Тръмп, цитиран от АФП.

Руският президент Владимир Путин също поздрави Макрон, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС. "Гражданите на Франция ви оказаха доверие да ръководите страната в сложен за Европа и цялата световна общност период", се посочва в поздравителната телеграма на руския президент. "Нарастването на заплахата от тероризма и войнстващия екстремизъм е съпроводена от ескалация на локални конфликти и дестабилизиция на цели региони. В тези условия е особено важно да преодолеем взаимното недоверие и да обединим усилията си за осигуряване на международната стабилност и сигурност", посочва Путин.
 
Президентът на Русия потвърди също готовността си за "конструктивна съвместна работа по актуални въпроси на двустранния, регионалния и глобалния дневен ред, изразявайки увереност, че това отговаря на коренните интереси на народите на Русия и Франция".
 
Путин също така пожела на Макрон добро здраве, благополучие и успехи в отговорната дейност начело на държавата.

Британската министър-председателка Тереза Мей разговаря за Брекзит с Макрон след победата му на втория тур от президентските избори във Франция, предаде Франс прес.
 
"Министър-председателката разговаря в неделя вечерта с избрания за президент Макрон. Тя го поздрави топло за изборната му победа. Двамата лидери за кратко разискваха Брекзит и министър-председателката отново заяви, че Обединеното кралство иска силно партньорство с процъфтяващ и сигурен Европейски съюз, след като го напуснем", каза говорител на Мей, цитиран от АФП.
 
Холандският премиер Марк Рюте поздрави Еманюел Макрон за победата му на балотажа на френските президентски избори, предаде Асошиейтед прес.
 
Рюте написа във Фейсбук, че с избора на Макрон френските избиратели са направили ясен прогресивен и проевропейски избор, избор за сътрудничество в Европа в сферите, където то е необходимо. Рюте спечели изборите в Холандия през март срещу десния популист Герт Вилдерс, напомня АП.

Кой е Еманюел Макрон?
 
Лидерите на Чехия и Словакия приветстваха изборната победа на Макрон. Чешкият премиер Бохуслав Соботка каза, че тя е позитивен сигнал за Франция, за целия Европейски съюз и за Чехия. "Французите ясно отхвърлиха национализма, популизма и изолацията на своята страна. Повечето избиратели решиха, че искат президент, който ще представлява модерна и открита Франция", добави Соботка.
 
Словашкият президент Андрей Киска написа в Туитър: "Топли поздравления за Еманюел Макрон и народа на Франция. Това е победа за всички, които вярват в Европа".
 
Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че Франция с новия си президент Еманюел Макрон ще съдейства за укрепване на единството на Европейския съюз във важен за него момент. В поздравителна телеграма до избрания за президент Макрон, Рахой го похвали за предложените от него реформи и за твърдото отстояване на европейския интеграционен процес. Тези принципи бяха решително подкрепени от френските избиратели, написа Рахой. "Макрон - приятел, съсед и стратегически партньор на Испания - ще допринася активно за напредъка и укрепването на Европейския съюз", добави испанският премиер, цитиран от Асошиейтед прес.
 
Белгийският премиер Шарл Мишел приветства избирането на центриста Еманюел Макрон за президент на Франция и заяви, че Франция и Белгия ще работят заедно, за да дадат нов тласък на Европа, добавя АП.

Полският президент Анджей Дуда поздрави Еманюел Макрон за победата му на президентските избори във Франция, въпреки критиките му срещу властите в Полша, предаде Асошиейтед прес. "Полша и Франция са обединени от вековна връзка на сътрудничество и приятелство. Убеден съм, че от сега нататък ще можем да продължим тази добра традиция", заяви в писмо Дуда.

По време на кандидат-президентската кампания Макрон разкритикува политическата посока, в която върви Полша, и каза, че ще настоява за санкции срещу Варшава заради нарушаване на върховенството на закона.

Той също така намекна, че Полша подкрепя неговата съперничка Марин льо Пен, и заяви, че лидерът на управляващата полска партия "Право и справедливост" Ярослав Качински принадлежи към група от "режими", включваща руския президент Владимир Путин и унгарския министър-председател Виктор Орбан.

Еврото поскъпна след победата на Макрон във Франция
 
Китайският президент Си Цзинпин поздрави Еманюел Макрон за победата му на президентските избори във Франция и заяви, че Париж и Пекин споделят важни отговорности към мира и развитието в света, предаде Франс прес.
 
"Китай е готов да работи с Франция за повишаване на равнището на стратегическото френско-китайско партньорство", се казва в поздравителното послание на Си, за което съобщи китайското външно министерство.
 
"Китай и Франция като постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН имат особена и важна отговорност за мира и развитието в света", пише Си в посланието. Той напомня, че през 1964 г. Франция бе първата голяма западна държава, установила дипломатически отношения с комунистически Китай.
 
Отношенията между Париж и Пекин бяха по-добри в мандата на Франсоа Оланд в сравнение с този на Никола Саркози, който разгневи китайския режим със срещата си с Далай лама, напомня АФП.
 
Канадският премиер Джъстин Трюдо поздрави Еманюел Макрон за избирането му за президент на Франция, предаде Франс прес.
 
В телефонен разговор Трюдо увери Макрон, че очаква с нетърпение да работят заедно в следващите години за укрепване на международната сигурност, на сътрудничеството в науката и технологиите и за създаване на добри работни места за средната класа от двете страни на Атлантика. Според пресслужбата на канадското правителство двамата лидери са потвърдили, че отношенията между Канада и Франция са богати и разнообразни.
 
"Канада и Франция поддържат отдавна топли отношения, основани на общата история, на дълбоките културни и междуличностни връзки, както и на силното икономическо партньорство", е заявил Джъстин Трюдо в телефонния разговор с Макрон.

Марин льо Пен поздрави Макрон и му пожела успех
 
39-годишният Еманюел Макрон, който вчера бе избран за президент на Франция, ще бъде най-младият от лидерите на страните от Г-7 - най-развитите индустриални държави - които ще се срещнат в Италия в края на месеца. Досега най-младият лидер в Г-7 беше 45-годишният Джъстин Трюдо, напомня АФП.
 
Австралийският премиер Малкълм Търнбул поздрави Еманюел Макрон за "историческата му изборна победа, предаде Асошиейтед прес. "Ще изградим още по-силни отношения между нашите две велики страни", написа в Туитър Търнбул, цитиран от АП.

Макрон vs Льо Пен
 
Победата на Еманюел Макрон на президентските избори във Франция е вдъхновение за Франция и за Европа, написа в Туитър гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Франс прес.
 
"Сигурен съм, че ще работим заедно в тясно сътрудничество", гласи туитът на гръцкия премиер от радикалната левица Сириза.
 
Макрон изрази в петък положително отношение към реструктурирането на гръцкия дълг и каза, че ще работи за това, напомня АФП.
БТА