Кандидатите за президент на Франция Марин льо Пен и Еманюел Макрон
Кандидатите за президент на Франция Марин льо Пен и Еманюел Макрон / БГНЕС
Центристът Еманюел Макрон и крайнодясната Марин льо Пен са двамата кандидати, между които французите ще избират следващия президент на страната си.

Вижте подробности за президентските избори във Франция

Ето кратка съпоставка:

Кой е Еманюел Макрон?

Коя е Марин льо Пен?

Възраст

Макрон: 39 години
Льо Пен: 48 години

Професия:

Макрон: държавен служител, инвестиционен банкер, служител в Елисейския дворец, министър

Льо Пен: адвокат, евродепутат, партиен лидер

Семейно положение

Макрон: семеен, осиновил пораснелите деца на съпругата си Бриджит Трюдо, за която е женен от 2007 година. Любовта между Макрон и по-възрастната с над 24 години Бриджит развълнува французите.

Льо Пен: Женена и разведена два пъти. От първия си брак с бизнесмена Франк Шофруа има три деца. Живее на семейни начала със своя партиен заместник Луи Алио.

Политическа кариера

Макрон: член на социалистическата партия и по скоро на нейната центристка фракция и като такъв се издига до зам. генерален секретар в Елисейския дворец при Франсоа Оланд. Бил е министър на икономиката във втория кабинет на Манюел Валс до 2016 година. Същата година основава свое политическо движение - „Напред“, и влиза в битката за президент на страната. Има шанс да стане най-младият президент на Франция.

Льо Пен: Влиза в редиците на основания от баща й Национален фронт на 18-годишна възраст и е младежки партиен лидер. През 2003 става заместник на баща си, а през 2011 година поема кормилото от него. Междувременно от 2004 година е евродепутат, а през 2009 година е преизбрана. Била е кандидат за президент на изборите във Франция през 2012 година, като не успява да стигне до балотажа и остава на трето място.


За ЕС, миграцията, Русия

Макрон: Някои описват Макрон като еврофил и федералист, а той самият казва за себе си, че нито е еврофил, нито евроскептик, нито федералист в класическия смисъл. Той предлага още след парламентарните избори в Германия тази есен да бъдат създадени в целия съюз демократични конвенти, които да доведат до един европейски проект, който да бъде приет от всички желаещи страни. Той твърди, че ЕС се нуждае от нова лидерска основа, формирана от Франция и Германия. Макрон иска ЕС да бъде в състояние да разположи 5000 европейски граничари по външните граници на Шенген и предлага европейски фонд за финансиране и разработване на европейско военно оборудване. По въпросите на имиграцията Макрон обещава молбите за предоставяне на убежище, включително и обжалванията на решенията на властите, да бъдат разглеждани за по-малко от 6 месеца. В борбата с тероризма Макрон иска засилване на капацитета на полицията и армията, както и на разузнавателните служби. В областта на външната политика Макрон иска да се упражнява международен натиск върху сирийския президент Башар Асад и да се запазят санкциите срещу Русия, наложени й заради Украйна.

Льо Пен: Марин льо Пен иска да преговаря в Брюксел за излизане на Франция от Шенгенското пространство и от еврозоната и връщането на Франция към франка. Тя обяви, че след преговорите ще работи за организиране на референдум за членството на Франция в ЕС. Льо Пен проповядва затваряне на френските граници. В областта на имиграцията тя се стреми да сведе имиграцията във Франция до 10 000 души годишно. Тя дори заговори в края на кампанията си за "мораториум" върху законната имиграция. В областта на борбата с тероризма Льо Пен обещава да укрепи разузнавателните служби, да засили ролята на полицията и армията, припомня АП.

Крайнодясната кандидатка иска Франция да напусне военното командване на НАТО, за да "не бъде въвличана във войните на другите" и да бъде независима във военен план. В областта на външната политика Льо Пен твърдо подкрепя режима на сирийския президент Башар Асад. Льо Пен е приятелски настроена към руския президент Владимир Путин.

Представяне на първия тур

Макрон: На първия тур Макрон печели 24 на сто от гласовете.
Льо Пен: На първия тур кандидатът на Националния фронт печели 21.3 на сто
 

Марин льо Пен и Еманюел Макрон
БГНЕС


Разменени нападки във финалния дебат:

Макрон за Льо Пен: “лъжкиня, която говори небивалици”, “реторика, лишена от съдържание”, "Вашата стратегия е да казвате много лъжи... и да не предлагате нищо", "Вие сте наследница на една система, която от десетилетия просперира, благодарение на гнева на французите".

Льо Пен за Макрон: "Макрон е кандидат на дивата глобализация, на юбъризацията, на несигурността, на социалната жестокост, на войната всички срещу всички, на икономическото ограбване на нашите големи предприятия, на раздробяването на Франция от големите икономически интереси"; "самодоволен банкер" и "галеното дете на системата и на елитите".