Хилари Клинтън предлага банков влог $5000 за всяко бебе, родено в САЩ
Хилари Клинтън предлага банков влог $5000 за всяко бебе, родено в САЩ / netinfo
Хилари Клинтън, фаворитка за номинацията на Демократическата партия за президентските избори в САЩ догодина, предложи всяко бебе, родено в САЩ, да получи 5000 долара като първа вноска в банков влог за бъдещо плащане на колежа.

Клинтън направи това предложение на форум, спонсориран от фондацията Фракция на чернокожите конгресмени (Black Caucus), съобщи Ройтерс. Госпожа Клинтън и съперникът й от Демократическата партия Барак Обама се опитаха да спечелят подкрепа сред чернокожите гласоподаватели ден след като водещи претенденти от Републиканската партия пропуснаха дискусия по проблемите на малцинствата.

"Харесва ми идеята да се даде на всяко бебе, родено в Америка, сметка с 5000 долара, които с времето ще се увеличават, така че когато младите хора станат на 18 години, ако са завършили гимназия, ще могат да я използват, за да отидат в колеж," каза Клинтън.

Сенаторката от Ню Йорк не уточни как според нея ще се финансира подобна програма. Върху предложените от нея "бебешки бонове" би трябвало да се начислява лихва.

Съперникът й Обама, сенатор от Илинойс, произнесе реч в Университета Хауърд във Вашингтон. Той изложи план за действие срещу недостатъците в съдебната система на САЩ.

В четвъртък вечерта претендентите от Републиканската партия Руди Джулиани, Мит Ромни, Джон Маккейн и Фред Томпсън не се явиха на дебати в университета Морган Стейт в Мериленд, исторически свързан с черното население на САЩ.