ХАМАС освободи съветник на палестинския премиер
ХАМАС освободи съветник на палестинския премиер / netinfo

Ислямисткото движение ХАМАС, което държи властта в Газа, освободи висш политик от партията на палестинския президент Махмуд Абас и съветник на палестинския премиер Салам Фаяд, предадоха световните агенци. Той бе държан в плен в продължение на 46 дни, предаде Франс прес.

52-годишният Омар Ал-Гул, който е съветник по „националните въпроси“ бе отвлечен от членове на ХАМАС от дома си в Газа на 14 декември. Гул, който е и хроникьор на всекидневника Ал Хайат Ал Джадида в Палестинската автономия, се бе върнал същия ден в Рамала на Западния бряг след смъртта на тъщата му в Газа. Гул прекара 46-те дни, откакто беше арестуван, в централния затвор "Сарая" в Газа.

При освобождаването си, висшият представител на движението Фатах определи задържането като несправедливо, защото не е извършил никакво престъпление. Той каза, че ще продължи да работи за свободата на словото и за обединението на палестинския народ.

Представител на движението Ислямски джихад уточни, че Гул е бил освободен след преговори между Хамас и Фатах. Посредници в преговорите са били Ислямски джихад и Народният фронт за освобождение на Палестина.

ХАМАС контролира Ивицата Газа от юни 2007 г., след като надделя над силите за сигурност на Палестинската автономия, които подкрепят партията на палестинския президент Махмуд Абас - Фатах.