Гръцкият парламент разследва скандала с манастира Ватопед
Гръцкият парламент разследва скандала с манастира Ватопед / netinfo

Гръцкият парламент одобри предложението, внесено от управляващата дясноценстристка партия Нова демокрация, за съставяне на анкетна комисия, която да разследва скандални имотни сделки на държавата с манастира Ватопед в Света гора, предаде БТА, цитирайки агенция Ройтерс. След продължили седем часа дебати всички партии в 300-местния парламент приеха да се състави 23-членна анкетна комисия по тези имотни сделки.

Разкритията в печата показват, че държавата е прехвърлила 260 недвижими имота на въпросния светогорски манастир, като в замяна монасите са отстъпили "апетитни" терени край езерото Вистонида, обявено за резерват от 1996 г. Сделката се определя като "уникална измама" във вреда на държавата.

Опозицията иска анкетната комисия да проучи дали носят наказателна отговорност за действията си по този скандал държавният министър Теодорос Русопулос и депутатът от Нова демокрация и бивш министър Евангелос Басиакос. Твърди се, че в него са замесени и други министри.

Скандалът с манастира Ватопед разпали слуховете за възможен ремонт на кабинета. Очакванията са кабинетните рокади да успокоят атмосферата и да балансират действията на управляващите консерватори.