Микис Теодоракис
Микис Теодоракис / БГНЕС
Емблематичният гръцки композитор Микис Теодоракис излезе с отворено писмо, в  което призовава парламентът на Гърция да не ратифицира договора за името между Атина и Скопие. В позицията си,  публикувана от всекидневника „Та Неа”  Теодоракис заявява, че Договорът от  Преспа е престъпление спрямо Гърция и призовава за провеждането на референдум. В същото време несъгласен с ратификацията на договора, парламентарната си група напусна депутатът от „То Потами” Йоргос Амирас, обявявайки че става независим народен представител. 

Многоброен протест в Атина срещу Договора от Преспа (СНИМКИ/ВИДЕО)

Композиторът на музиката от филма „Зорба гъркът“ и знакова фигура от протестите срещу диктатурата на хунтата в южната ни съседка през 70-те години на XX век,  призова 300-те членове на гръцкия парламент да не подкрепят договора от Преспа, наричайки го „престъпление срещу Гърция“.  Според Микис  Теодоракис щетите от споразумението ще са необратими за страната. В писмото си той отбелязва, че гръцкият народ не е оторизирал нито едно правителство да решава този спор според собствените си разбирания. Като единствено далновидно решение той посочва провеждането на референдум, за да могат хората да решат ключовия въпрос.

Подписаха историческия договор за името на Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

За референдум за Договора от Преспа с Република Македония се обявиха и събралите се вчера над 200 000 души на национален протест в центъра на Атина. Гласуване на договора в гръция парламент предстои този петък, на 25 януари.  

Същевременно заради несъгласие с позицията на партията си по този въпрос депутатът от „То Потами“  Йоргос Амирас обяви, че става независим народен представител, съобщи  гръцката държавна агенция.

Визирайки несъгласието си с ратификацията на договора за омето между Атина и Скопие Йоргос Амирас заяви:  
„Не мога да продължа да бъде член на парламентарната група на „То Потами“, тъй като имам различна позиция по голям национален въпрос“.  

Внесоха законопроекта за ратификацията на Договора от Преспа в гръцкия парламент

Партията обяви по-рано, че ще подкрепи Договора от Преспа. Амирас е и неин говорител. Според Правилника за дейността на парламента, групите в него трябва да са най-малко от петима депутати. А след напускането му „То Потами“ остават само с четирима народни представители.

Във видеосъобщение в профила си във Фейсбук, озаглавено „Истината за Преспанския договор”  гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че чрез договора Гърция признава гражданството, а не етносите в Република Македония. Нашите съседи премахват Звездата на Вергина от всички символи и Гърция ще има изключително право да я изоплзва, заявява още Ципрас