Грузия прие София за домакин на преговорите с Русия
Грузия прие София за домакин на преговорите с Русия / снимкa: БГНЕС

Грузия е приела предложението на България в София да се водят бъдещите преговори с Русия, а от пристанище „Бургас” да се координират и транспортират помощите. Това съобщи за Дарик след завръщането си от Тбилиси зам.-външният министър Милен Керемедчиев. Той допълни още, че грузинската страна е поискала втори транш с хуманитарна помощ – списъкът с нуждите се подготвя от грузинското посолство. Керемедчиев ще докладва на премиера и президента и за искането на ОССЕ да доставим бронирани коли за мисията там.

Керемедчиев припомни, че следващата седмица от България за Грузия потеглят 43 тона хуманитарна помощ и медикаменти, което извежда страната ни на второ място след САЩ по обем на помощта. По решение на българското правителство България задели 200 000 евро за Грузия и 100 000 лв. за Южна Осетия. Ето още какво разказа зам.-външният министър:

Помолиха за пожарогасителна техника, за съжаление ние не разполагаме с такава техника, винаги когато имаме горски пожари ползваме руска, гръцка, украинска. Поискаха също палатки, одеала, легла за нарастващия брой бежанци. Ще можем да ги подсигурим след като получим списък отново.

Заместник-външният министър не скри, че е останал потресен от мащаба на разрастващата се хуманитарна криза в Грузия. Бежанците са вече над 100 000, разказа Керемедчиев.

„Очаква се да станат 160 000 само в Тбилиси, а има 21 открити бежански пункта, така че ситуацията е много напрегната от гледна точка на нарастващия брой бежанци и неясният брой убити в сраженията”, каза Милен Керемедчиев.

Въпреки това българите в Грузия не искат да се прибират нито пък има желаещи грузински бежанци, каза заместник-министъра. Точно обратното – грузинците, „напирали” за визи, за да почиват на българското Черноморие.

„Имаме сериозно увеличаване на желаещите да пътуват с цел туризъм, беше ми докладвано от консула, което и показва, че в Грузия все пак не цари някаква паника”, заяви Керемедчиев.

Българският дипломат беше първият чужденец, допуснат от руската армия в Гори. По думите му обстановката там е много тягостна, но разрушения няма – само казармата и една цивилна сграда били ударени.

„Успяхме да се срещнем с губернатора на града, изпратили са двама депутата от грузинския парламент, които да му помагат да ръководи града, но няма полицейски сили нито на руснаци, нито на грузинци. Помощите, които идват не винаги достигат до всички. Бяхме предупредени да не останем по тъмно в Гори, защото влизат мародери. Площадът има две дупки от снаряди, даже статуята на Сталин също си стои и не е докосната”, допълни още заместник-външният министър.