Грузински сили подновиха обстрела на Южна Осетия
Грузински сили подновиха обстрела на Южна Осетия / снимки: БГНЕС

Грузинските войски са подновили следобед масирания обстрел на селища в Южна Осетия, предаде Интерфакс. Агенцията цитира говорителката на комитета за информация и печат на Южна Осетия Ирина Гаглоева. По думите й грузинците използват при обстрела различни оръжия.

Свален е грузински самолет Су-25, атакувал позиции на 58-ма руска армия и на южноосетинския батальон в района на Ередви, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Агенцията се позовава на сътрудник на южноосетинското министерство на вътрешните работи, наблюдавал унищожаването на грузинския самолет.

По-рано днес Русия отхвърли последното предложение за прекратяване на огъня с Грузия, което Тбилиси подписа и заяви, че за момента дори няма да обсъжда такъв документ, предаде Ройтерс. „Съгласно информация от миротворци в Южна Осетия Грузия продължава да използва военните си сили и при това положение не можем да обсъждаме този документ", заяви говорител на Кремъл. Изявлението му бе направено след като грузинският президент Михаил Саакашвили подписа по-рано днес в Тбилиси план на ЕС и ОССЕ за прекратяване на огъня между Русия и Грузия.

Към 80 процента от жителите на грузинския град Гори, близо до Южна Осетия, са го напуснали, страхувайки се от руските бомбардировки в района, обяви говорител на Върховния комисариат на ООН за бежанците в Женева, цитиран от Франс прес. Наш екип пристигна вчера в града и местните представители ни казаха, че близо 80 процента от 50-хилядното му население са напуснали заради руските нападения, заяви говорителят Рон Редмънд.

Руски самолети бомбардираха онзи ден няколко района в Грузия - главно Гори и черноморското пристанище Поти. Разположеният в централна Грузия Гори е най-големият грузински град близо до сепаратисткия район Южна Осетия, посочва АФП.

Грузия поиска от Европейския съюз да замрази преговорите за стратегическо партньорство с Русия, ако Москва не прекрати военната кампания срещу по-малката си съседка, предаде Асошиейтед прес.

Грузинският посланик в Евросъюза Саломе Самадашвили заяви, че ЕС трябва да изясни на Русия, че за нападението срещу Грузия трябва да се плати. ЕС трябва да предупреди руснаците, че рискуват бъдещите си отношения с ЕС, каза Самадашвили.

Външните министри от Евросъюза планират съвещание за сряда. Те ще се срещнат също с грузинския дипломат номер едно Екатерина Ткешелашвили, която утре ще разговаря в Брюксел с представители на НАТО, допълва АП, цитирана от БТА.

Русия прави всичко, за да „нормализира положението в Южна Осетия“, заяви руският президент Дмитрий Медведев в обръщение по телевизията.

Той призова западните страни да не повтарят грешката от „Мюнхенските споразумения“ от 1938 г. с нацистка Германия, които доведоха до „трагедия“ в резултат на търсенето на помирение с „агресора“. Русия никога няма да бъде „пасивен наблюдател“ на положението в Кавказ, предупреди руският президент. Той каза още, че е за изпращане на мисия на ОССЕ в Южна Осетия. Руският президент поиска това заради „хуманитарната катастрофа“ в областта.

В емоционална реч на заседание на президиума на правителството руският премиер Владимир Путин заяви, че Западът погрешно разглежда истинските агресори като жертви на конфликта за Южна Осетия, предаде Ройтерс.

Путин изрази недоволство, че САЩ помагат на Грузия да изтегли военния си контингент от Ирак. Той добави, че някои американски политици все още разсъждават в духа на Студената война.

"Срамно е, че някои от нашите партньори вместо да ни помагат, ни пречат", каза той по повод американската помощ за изтеглянето на грузинския контингент от Ирак. "Мащабът на този цинизъм е изумителен - опит бялото да се превърне в черно и черното в бяло и ловко да се представят жертвите на агресията като агресори и да им се вмени отговорността за последствията от агресията. . . Русия, разбира се, ще доведе миротворческата си мисия до логичен завършек. Ще се постараем да изградим ефективни отношения с всички участници в този конфликт и това, разбира се, включва и грузинската страна", каза още Путин.

Путин добави, че е предупреждавал света за "готвената от Грузия агресия, но никой не искаше да чуе". "Предупреждавахме много пъти нашите западни партньори, че грузинската страна се готви с въоръжени средства да реши стария конфликт", каза руският премиер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

От своя страна грузинският президент Михаил Саакашвили заяви, че Русия иска да смени правителството му и да контролира енергийните пътища в Кавказкия регион, предаде Ройтерс.

"Руснаците искат да сменят правителството в Тбилиси. За тях въпросът не е Южна Осетия, а контролирането на енергийните пътища", каза Саакашвили, цитиран от БТА.

През Грузия минава петролопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан, който доставя петрол от Азия на западни страни.

В разговор с репортери по време на телефонна конференция той добави, че 90 процента от грузинските жертви в конфликта с Русия заради Южна Осетия са цивилни.

По-рано Грузия бе съобщила, че 80 процента от жертвите й са военни, припомня Ройтерс.

Грузинският президент каза също, че руски танкове са стигнали на 5 км от грузинския град Гори, който се намира на около 50 км от южноосетинската столица Цхинвали. Те били отблъснати и сега се намирали на 20 км от града.

Кореспондент на Ройтерс каза, че не е забелязал никакво настъпление на руски танкове към Гори.

Ако грузинските военни откажат доброволно да напуснат горната част на Кодорското дефиле, Абхазия ще започне операция, за да ги изтласка оттам, каза лидерът на сепаратистката грузинска република Абхазия Сергей Багапш, предаде ИТАР-ТАСС.

Това ще е военна операция с използването на всякакъв вид оръжие, с което разполагат нашите военни, каза той. Багапш увери, че абхазците нямат намерение да влязат в Зугдидския район. "Стига ни нашата територия. Ние стигнахме административната си граница и ще останем там", каза Багапш за руската телевизия "Вести-24". Лидерът на абхазките сепаратисти каза, че Грузия още не е реагирала на предложението им да се изтеглят от Кодорското дефиле. Сепаратистите пропускат празните автобуси, отиващи в горната част на дефилето, за да изведат оттам хората, които искат да го напуснат, каза Багапш.

Той повтори, че в скоро време ще бъде приета обща декларация на президентите на Южна Осетия и Абхазия с молба Русия и международната общност да признаят двете самопровъзгласили се републики.

Шведският външен министър Карл Билд, чиято страна в момента председателства Съвета на Европа, съобщи, че днес заминава за Грузия, за да се срещне с грузинския президент Михаил Саакашвили, предаде Франс прес.

Придружен от генералния секретар на Съвета на Европа Тери Дейвис, при еднодневната си визита Билд ще разговаря също с грузинския външен министър Екатерина (Ека) Ткешелашвили, се посочва в комюнике от канцеларията на шведския първи дипломат.

Билд отново настоя за незабавно прекратяване на бойните действия между Русия и Грузия заради Южна Осетия.

"Присъединявайки се към Съвета на Европа, Русия и Грузия се ангажираха да решават всеки конфликт по мирен път. Този ангажимент трябва да се спазва, както и териториалната цялост и суверенитетът на Грузия", подчерта министърът.

Предисторията на конфликта:

Абхазия и Южна Осетия едностранно обявиха независимост от Грузия след разпадането на Съветския съюз в началото на 90-те години. Положението в тези две сепаратистки области се влоши през последните месеци след решението на Русия да установи по-тесни връзки с ръководствата им. Това усили подозренията на Грузия, която обвинява Русия, че иска да анексира тези две територии. В нощта на четвъртък срещу петък Грузия започна военно настъпление срещу Южна Осетия, която иска да се присъедини към Руската федерация, на чиято територия се намира Северна Осетия.