Говорител на Фратини: Рано е да се говори за налагане на предпазни клаузи
Говорител на Фратини: Рано е да се говори за налагане на предпазни клаузи / netinfo

Рано е да се говори за налагане на предпазни клаузи на Румъния и България, заяви Фризо Роскам Абинг, говорител на заместник-председателя на Европейската комисия и отговарящ за правосъдието, свободата и сигурността Франко Фратини.

Абинг отговори на въпрос за разяснения по интервю на Франко Фратини за изданието "Юръпиън войс", в което не се изключва налагане на предпазна клауза на Румъния във връзка с изпълнението на механизма за мониторинг и сътрудничество между страната и Европейската комисия. Същият механизъм действа и по отношение на България.

Според Фризо Абинг, ако обстановката налага, предпазна клауза може да бъде наложена и това ще е част от механизма за мониторинг. Това е искал да каже комисарят Фратини, пише БТА.

Обстановката обаче не е назряла, за да се каже дали ще има предпазна клауза или не. В подготвяните доклади на Европейската комисия за Румъния и България ще бъде отбелязано в кои наблюдавани области има напредък, какво да се направи и в какви срокове в областите, в които не е отбелязан напредък, посочи Фризо Абинг.