/ БГ
Международен екип от учени в областта на климата стига до заключението, че горските пожари в Канада през 2023 г. са причинили навлизането в атмосферата на повече от 2,4 милиарда тона въглероден диоксид, което е повече от годишните емисии на всички държави в света, с изключение на САЩ, Индия и Китай. Констатациите на учените са публикувани в статия в научното списание Nature.

„Миналата година Канада беше засегната от изключително мощни и продължителни горски пожари, които обхванаха седем пъти по-голяма площ, отколкото е типично за този регион на Новия свят. По наши оценки тези пожари са изхвърлили в атмосферата над 2,4 млрд. тона CO2, което е повече от годишните емисии на всяка страна в света с изключение на Индия, Китай и САЩ“, се казва в изследването.

До този извод стигна екип от американски и канадски климатолози, ръководен от ученият от Лабораторията за реактивно движение на НАСА Брендън Бърн, докато проучваше данните, които са събрани от климатичните сонди Terra и S5P при наблюдението на пожарите в Канада между май и септември 2023 г. Тази информация включва промени в концентрацията на въглероден оксид, чиито молекули се образуват активно по време на горските пожари.

Климатолозите използват тези измервания, за да изчислят количеството въглероден диоксид, изпуснато във въздуха по време на катаклизма.

За тази цел изследователите определиха как се съпоставят фракциите на молекулите на въглеродния оксид и въглеродния диоксид, които обикновено се образуват при канадските горски пожари, и изчислиха общото количество парникови газове, отделени от канадските гори през май-септември 2023 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС