Големият бариерен риф пред еко катастрофа след разлив на нефт
Големият бариерен риф пред еко катастрофа след разлив на нефт / снимки: БГНЕС

Огромно нефтено петно се образува във водите в района на Големия бариерен риф край Австралия, след като китайският танкер "Шън Нън 1" се блъсна и заседна в рифа, съобщи ИТАР-ТАСС. Петното е с периметър от 3 км (в дължина) и 100 м (ширина). 

230-метровият танкер пренасял 975 тона мазут и 65 000 тона въглища. Австралийските власти се опитват да изчистят петролния разлив и подготвят евакуацията на 24-членния екипаж на китайския кораб, пише БТА. Корабът „Шън нън 1" заседна в района на рифа късно в събота, след като се отклони от курса си с 28 км. Трагедията се разигра на около 70 км източно от Австралия. Информациите за големия петролен разлив обаче се появиха едва днес.

„Заседналият в района на Големия коралов риф танкер е бомба с часовников механизъм", заяви Гили Луелин, директор на местния клон на правозащитната организация Световен фонд за защита на дивата природа. Според еколожката, ако корабът се разпадне или разливът на нефт от него се увеличи, то това може да нанесе огромни щети на района на рифа, отбелязва Ройтерс.

Големият бариерен риф пред еко катастрофа след разлив на нефт
netinfo

Според Луелин собственикът на този танкер е замесен в последните три години в общо три екологични катастрофи. „Шън нън 1" е собственост на компанията „Шънчжън енерджи груп", която е клон на държавната китайска компания „Чайна оушън шипинг груп", специализирана в презокеански транспорт по море и в изграждането на кораби. През 2007 г. името на  последната беше свързано с голям петролен разлив в залива на Сан Франциско. Миналата година пак същата компания беше свързана с друг подобен разлив в Норвегия. При двата разлива бяха нанесени екологични щети, припомня австралийският клон на Световния фонд за дивата природа, цитиран от Ройтерс.

„Танкерът е силно повреден и може да потъне всеки момент", съобщи премиерът на австралийския щат Куинсланд Анна Блай. „Пострадала е рулевата част на кораба, но той все още може да се движи на собствен ход, като оставя след себе си петролна следа, която унищожава кораловите рифове", отбелязва тя.

Големият коралов риф е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО още през 1981 г. CNN го обявява за едно от седемте чудеса на света. Той се простира на площ от 345 000 кв.м - това е най-голямата коралова система в света, съставена приблизително от 3000 коралови рифа, 350 вида корали, 900 острова и е на възраст 18 млн. години. Разположен е край североизточното крайбрежие на Австралия. Кораловият риф е единственото живо нещо на Земята, което може да се види от Космоса.