Главните градове в Сирия осъмнаха без да чуват оръдейна стрелба
Главните градове в Сирия осъмнаха без да чуват оръдейна стрелба / БГНЕС, архив

Главните градове в Сирия осъмнаха днес, без да чуват оръдейни изстрели, след като влезе в сила примирието между режима и бунтовниците. Това заявиха Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ) и местни активисти, предаде АФП.

Спирането на огъня, договорено от Вашингтон и Москва и подкрепено от ООН, се спазваше от полунощ (22.00 ч. в петък по Гринуич) във всички райони, контролирани от бунтовниците и от режима, уточняват правозащитниците. Оръдейните гърмежи в страната спряха за пръв път от началото на войната през март 2015 г., отбелязва агенцията.

Според СЦНПЧ, спокойствие цари в централните провинции Хомс и Хама, в района на Дамаск и в околностите на Алепо на север, където са разположени сили на режима и бунтовнически отряди. Няма данни за въздушни атаки в зоните, контролирани от бунтовниците, където от септември насам нанасяше удари руската авиация, съюзена с режима.

Журналистка от АФП констатира необичайна тишина в покрайнините на Дамаск и не видя да се издига никакъв пушек от бунтовнически крепости като квартала Джобар и Източна Гута - за разлика от последните дни.

Жители на бунтовнически квартали в град Алепо, където войски на режима и сили на бунта се сражават от юли 2012 г., увериха пред АФП, че ако примирието продължи, те ще излязат на разходка в парка с децата си - едно отдавна забравено удоволствие.

СЦНПЧ информира за отделни сблъсъци в регионите, където са разположени джихадистките групировки "Ислямска държава" и "Джебхат ан Нусра", сирийският клон на Ал Каида, изключени от споразумението за спиране на огъня.

Армията и джихадистите си размениха изстрели в северната част на западната провинция Латакия и в източните райони от провинция Алепо. В Тал Абияд на север кюрдски сили се сражаваха с отряди на ИД, решили да проникнат в града, добавят правозащитниците.

Кола бомба избухна тази сутрин в град Саламия, провинция Хама, и уби двама души, съобщи официалната агенция САНА. Според СЦНПЧ, става дума за двама войници. Градът се намира близо до линията на фронта между силите на режима и на ИД.

Град Дарая недалеч от Дамаск също бе спокоен след полунощ, заяви СЦНПЧ. Активисти пуснаха тази нощ хаштагове "Всички ние сме Дарая" и "Без Дарая няма примирие", изразявайки солидарност с града: режимът реши да го изключи от примирието с мотива, че там се укрива "Джебхат ан Нусра" - нещо, което опозицията отрича, добавя АФП.

Източник: БТА