/ БТА
Получаването на германско гражданство може да бъде улеснено в бъдеще според законопроект, който следва да бъде одобрен днес от германския кабинет, предаде ДПА.

Мигрантите трябва да имат възможност да получават германски паспорт по-бързо, въпреки че има условия, свързани с икономическата и демократичната интеграция. Законопроектът категорично изключва даването на гражданство на хора, извършили престъпления по антисемитски или расистки причини.

Министърката на вътрешните работи на Германия Нанси Фезер определи проектозакона като ключов за запазване на конкурентоспособността на Германия.

Участваме в борбата за най-добрите умове, каза днес Фезер пред медийната група "Редакционснецверк". "Ще спечелим най-добрите умове само ако те наистина могат да станат част от обществото ни в близкото бъдеще", допълни тя.

Законопроектът, представен от Фезер, позволява и притежаването на паспорт от повече от една държава, което е още една съществена промяна в досегашната политика на Германия. 

Законопроектът е част от плановете, обявени от лявоцентристкото коалиционно правителство под ръководството на социалдемократа Олаф Шолц, което дойде на власт през декември 2021 г. след повече от десетилетие и половина управление на консерваторите в най-голямата европейска икономика. 
Анелия Пенкова/БТА