Германия иска консултации в НАТО за противоракетен щит в Източна Европа
Германия иска консултации в НАТО за противоракетен щит в Източна Европа / netinfo

Германия засили натиска си за консултации в НАТО във връзка с изграждания от САЩ противоракетен щит в Източна Европа - ден след като Вашингтон обяви, че смята да разположи системата без одобрение от алианса, предаде Асошиейтед прес.

Трябва да има дебат в рамките на НАТО, заяви германският министър на отбраната Франц Йозеф Юнг пред журналисти във Висбаден, където втори ден заседават министрите на отбраната от ЕС. България е представена от Веселин Близнаков.

Пентагонът обяви вчера, че Вашингтон няма намерение да търси зелена светлина от останалите 25 членове на алианса за ракетния си щит в Източна Европа и че се интересува от възможността да разположи елементи от системата за ПРО и в Кавказ.

Европейските съюзници на САЩ се тревожат, че планът ще навреди на отношенията с Москва, и Германия стана изразител на мнението за по-широки консултации в НАТО по проекта, отбелязва Ройтерс.

Юнг каза, че опасенията на Русия от противоракетния щит могат да бъдат туширани чрез разговори в Съвета НАТО-Русия. Той не спомена дали Германия е за или против противоракетния щит, който според Русия ще промени баланса на силите в епохата след Студената война. Останалите страни от ЕС също се въздържат да изкажат мнението си дали Европа се нуждае от такава система. Вчера върховният представител на ЕС за външната политика Хавиер Солана заяви, че всяка страна от съюза трябва да реши сама за себе си.

Очаква се министрите на отбраната от ЕС да обсъдят влошаващата се обстановка в Дарфур. Съюзът притиска правителството в Судан да приеме миротворци от ООН, които да подсилят зле екипираните и зле финансирани африкански сили