/ iStock/Getty Images
Германия е поискала от Швейцария да ѝ продаде няколко от извадените си от употреба танкове "Леопард 2", съобщи швейцарското правителство, цитирано от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че подобна сделка би позволила на Германия и други страни да увеличат военната си помощ за Украйна.

Германия иска Швейцария да продаде няколко от танковете си обратно на производителя "Райнметал", което ще позволи на компанията да попълни дефицитите на въоръжения на държавите членки на Европейския съюз и НАТО.

Германия, Полша, Португалия, Финландия и Швеция са сред страните, изпратили танкове "Леопард" в помощ на Украйна, което създаде дефицити в собствените им арсенали.

Полша изпраща на Украйна първите танкове „Леопард 2“

Германският министър на отбраната Борис Писториус и министърът на икономиката Роберт Хабек са информирали швейцарската министърка на отбраната Виола Амхерд за проекта в писмо с дата 23 февруари, съобщи днес пред Ройтерс швейцарското министерство на отбраната.

Германия няма да препраща швейцарски танкове "Леопард 2" на Украйна, ако Швейцария се съгласи да изпрати такива танкове на Берлин, каза днес говорител на германското министерство на отбраната.

"Налице са съществуващи и съгласувани договорни разпоредби", посочи говорителят, попитан на редовна пресконференция как Берлин ще гарантира това.
Алексей Маргоевски / БТА