Германският канцлер Олаф Шолц увери днес Украйна, че страната му ще я подкрепя срещу руската инвазия толкова време, колкото е необходимо, предаде Франс прес.

"Германия стои твърдо на страната на Украйна, днес и толкова време, колкото Украйна ще има нужда от нашата подкрепа", каза Шолц във видеопослание, което публикува в акаунта си в Twitter по случай националния празник на страната, нападната от съседна Русия.

"Ние ще продължаваме да доставяме оръжия... да обучаваме украинските войници (да си служат) с най-доброто европейско оборудване", обеща той.

УНИЦЕФ: От началото на войната в Украйна почти 1000 деца са убити или ранени

Вчера Германия обяви, че ще достави още оръжия на Украйна, част от които - догодина. Те ще бъдат на стойност 500 милиона евро.

Сред планираните доставки са три системи за противовъздушна отбрана ИРИС-Т, бронирани ремонтно-евакуационни машини, ракетни установки, муниции и противодронно оборудване, посочва АФП. 

"Ще продължим да прилагаме нашите санкции (срещу Русия), ще предоставяме финансова подкрепа на Украйна и ще помогнем за възстановяването на разрушените градове и села", обеща още германският канцлер.

Зеленски: Когато Русия нахлу, Украйна се роди отново

Шолц потвърди своето намерение, което вече заяви вчера, да организира в края на октомври в Берлин международна конференция, посветена на възстановяването на Украйна. "Синьото и жълтото (цветовете на украинския национален флаг - б. ред.) и знамето със звездите на Европейския съюз са неделими", подчерта той.

"Скъпи украинци, вашата страна ще прогони черната сянка на войната, защото тя е силна и смела, както и защото има приятели в Европа и по целия свят", каза още германският канцлер, преди да завърши посланието си с лозунга "Слава на Украйна!".

Украйна отбелязва днес националния си празник - Деня на независимостта, придобита преди 31 години - в обстановка на сериозно напрежение, шест месеца след началото на руската инвазия, отбелязва АФП. В първите часове на деня отекнаха експлозии в няколко украински града - Харков, Запорожие и Днепър.
БТА