/ Guliver/Getty Images
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова при посещение в Сомалия международната общност да мобилизира усилия, за да "се избегне най-лошото" в страната от Африканския рог, която отново е заплашена от глад, предаде АФП.

Източна Африка е обхваната от поредна суша и Сомалия е на ръба на глада за трети път през последните 25 години. По данни на Световната здравна организация (СЗО) над 6,2 милиона сомалийци - половината население - се нуждаят от спешна хуманитарна помощ, а близо три милиона от тях гладуват.

В края на миналия месец новите власти в страната, опустошавана от двайсет години от война и повтарящи се хуманитарни кризи, обяви състояние на национална катастрофа, а кадрите с измършавели хора в медиите възкресяват призрака на глада от 2011 г., чиято жертва станаха над 260 000 души.

"Най-лошото може да се избегне", заяви пред журналисти Гутериш, след като разговаря в столицата Могадишу с новия сомалийски президент Мохамед Абдулахи Мохамед, избран на 8 февруари и известен с прозвището Фармаджо.

"Нуждаем се от масирана международна помощ, за да се избегне повторение на трагедията от 2011 г.", каза генералният секретар на ООН.

Богатите страни трябва да помогнат на Сомалия за целите на борбата с тероризма. Ако искаме да се борим с тероризма, трябва да се преборим с причините за тероризма. Трябва да донесем мир и стабилност в страна като Сомалия. Това е най-добрият начин богатите страни да помогнат сами на себе си, каза Гутериш, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

След среща с президента Мохамед Абдулахи Мохамед (Фармаджо) в Могадишу генералният секретар на ООН посети лагер за бежанци в столицата на южната провинция Бей, Байдоа. "Наш морален дълг е да направим всичко по силите си да помогнем на тези хора", заяви Гутериш в лагера.

Град Байдоа, в който според ООН са намерили подслон 42 000 вътрешно разселени сомалийци, се намира в най-засегната от сушата област. Сомалийската ислямистка групировка Аш Шабаб, която е съюзник на Ал Каида и контролира цялата южна част на страната, отказва да допусне хуманитарни служители, които да окажат помощ на населението.

Посещението на Гутериш е едва третото на генерален секретар на ООН в Сомалия от 1993 г., отбелязва АФП.