Среща на Г-7
Среща на Г-7 / Getty Images
Япония се присъедини за първи път към останалите членове на Групата на седемте индустриални държави, като обеща до края на годината да прекрати публичното финансиране на проекти за изкопаеми горива в чужбина, за да подпомогне борбата с глобалното затопляне.

"Ангажираме се да прекратим новата пряка публична подкрепа за международния енергиен сектор на изкопаемите горива без ограничения до края на 2022 г.", заявиха министрите на енергетиката и климата от Г-7 в съвместно изявление след разговорите в Берлин.

Терминът "неограничен" се отнася до проекти, които не използват техники за компенсиране на част от замърсяването, причинено от емисиите на въглероден диоксид.
Прекратяването на субсидиите за международния енергиен сектор, използващ изкопаеми горива, вече беше част от поредица от ангажименти, договорени от около 20 държави на миналогодишната среща на върха за климата COP26 в Глазгоу.

Шест от клуба на богатите държави от Г-7 бяха сред подписалите ги тогава: Великобритания, Канада, Германия, Франция, Италия и Съединените щати, докато Япония се възпротиви.

"Добре е, че Япония - най-големият финансист на изкопаеми горива в света, сега се присъедини към останалите държави от Г-7, поемайки общ ангажимент да прекрати финансирането на изкопаеми горива в чужбина", каза Алдън Майер, старши сътрудник в мозъчния тръст за политика в областта на климата E3G.

Ангажиментът все още позволява някои "ограничени" изключения от финансирането на изкопаеми горива, стига те да са в съответствие с Парижкия пакт от 2015 г. за ограничаване повишаването на глобалната температура. Но Майер заяви, че страните, които желаят да направят това, ще бъдат изправени пред "много тежка бариера за преодоляване".

По време на разговорите си в рамките на Г-7 министрите се ангажираха до голяма степен да прекратят използването на изкопаеми горива в своите електроенергийни сектори до 2035 г., въпреки силното напрежение на енергийния пазар заради нахлуването на Русия в Украйна.

"Освен това се ангажираме да постигнем цел за постигане на преобладаващо декарбонизирани електроенергийни сектори до 2035 г.", заявиха те.

За да постигнат тази цел, държавите-членки обещаха да увеличат "необходимите технологии и политики за прехода към чиста енергия" и да ускорят постепенното премахване на въглищата.

Наред с обещанието до края на годината да се спре финансирането на проекти за изкопаеми горива в чужбина, германският министър на енергетиката Роберт Хабек изтъкна споразумението на клуба до 2025 г. да се откаже от всички "неефективни субсидии за изкопаеми горива".

"Това, че възнаграждаваме поведение, което вреди на климата, било чрез преки субсидии, било чрез данъчни облекчения е абсурдно и този абсурд трябва да бъде прекратен", каза той пред репортери.

Организацията Oil Change International е изчислила, че между 2018 и 2020 г. само страните от Г-20 са осигурили финансиране на проекти за добив на нефт, въглища и газ в чужбина в размер на 188 млрд. долара.

БТА