/ БГНЕС
Французите смятат, че имиграцията има отрицателни последици в редица области, като икономиката, сплотеността на нацията и сигурността, и че не е желателно да се приемат повече чужденци, показва допитване, публикувано във в. "Журнал дю диманш", предаде АФП.
 
58% от французите преценяват като негативна ролята на имигрантите като цяло, а тази тенденция се повтаря в почти всички предложени в анкетата сфери: за икономическия растеж (54%), за бъдещето на страната (55%), за идентичността й (58%), зачитането на светския й характер (61%), за общественото единство (64%) или сигурността (66%). Общо 64% от запитаните смятат, че приемането на още имигранти не е желателно.
 
Допитването илюстрира враждебността на френското население (бел.ред. което десетилетия наред е приемало голям брой имигранти - явление, допринесло за видоизменяне на обществото), в един незавиден икономически контекст, отбелязва АФП.
 
При все това французите одобряват приемането на хора, които са в опасност. 61% смятат, че страната им трябва да дава подслон на мигранти, които бягат от война и мизерия. Те обаче са по-враждебни към икономическата миграция - 71% от анкетираните са на мнение, че тя дава възможност на работодателите да намаляват заплатите.
 
Колкото до европейския контекст, при затрудненията на ЕС да постигне единна позиция за управлението и разпределянето на миграционните потоци в Европа, французите предпочитат национално решение. 64% от запитаните са "за" премахване на Шенгенското споразумение за свободно движение на хора в ЕС. С тази позиция те на практика изразяват подкрепа за връщане на националните граници.
 
В същия дух 54% от анкетираните предпочитат решенията за приема и разпределянето на мигрантите в Европа да се вземат на национално равнище. Те обаче не са против Франция да участва в координирани действия за прием, а 51% са съгласни Франция да приема част от мигрантите, пристигащи по гръцките, италианските и испанските брегове.
 
Допитването е било проведено между 23 и 26 ноември с представителна извадка от 1015 души.
БТА