Французите наказаха Саркози
Французите наказаха Саркози / снимка: Reuters

Френската десница, оглавявана от президента Никола Саркози, изгуби първия тур от регионалните избори в страната, като изостана с 3,3 на сто от Социалистическата партия. Това сочат окончателните данни, тълкувани от много издания като "наказателен вот", предаде Франс прес.

"Предупреждение", "шамар", "неодобрение", "паническо бягство" - с тези думи френският печат определя почти в унисон категоричното поражение на мнозинството, отбелязва БТА.

Съотношението на силите безспорно е в полза на левицата: според официалните данни, оповестени от вътрешното министерство, левият блок е събрал 53,46 на сто от гласовете и изпреварва с 14 процента блока на десницата, получил 38,93 на сто.

В 22-те континентални области (без отвъдморските територии) социалистите самостоятелно изпреварват президентската партия Съюз за народно движение (СНД) и нейните съюзници с 3,3 на сто (29,48 срещу 26,18) и са начело в 13 от регионите.

Все още не е ясно обаче дали ще спечелят "Големия шлем", каквато бе амбицията на тяхната ръководителка Мартин Обри, тоест победата във всички региони. Несигурно остава положението в Елзас и Корсика.

За да постигне тази цел, Социалистическата партия трябва да проведе успешни преговори с партньорите си от левицата, по-специално с партия "Европа екология", очертала се като трета политическа сила във Франция с 12,47 на сто от гласовете.

Дори близкият до властта в. "Фигаро" твърди, че СНД на Саркози разполага с "една седмица, за да избегне разгрома", като се опита да почерпи нови сили от избирателите, неучаствали в първия тур (53,65 процента).

От своя страна социалистите се готвят "да умножат постигнатото на първия тур", както заяви бившият им лидер Франсоа Оланд, и преговарят с еколозите още от снощи.

Съществена поука от първия тур е и новият възход на крайната десница. Националният фронт получи 11,74 на сто от гласовете и остава "национална сила", предупреди неговият лидер Жан-Мари льо Пен.

Регионалните избори се провеждат този път по твърде сложна схема - пропорционално гласуване в два тура с възможност за сключване на коалиции между тях. Листата, излязла начело, получава повече места. Във втория тур на 21 март ще могат да участват само листите с кандидати, получили 10 процента на първия тур, посочва АФП.