Франция поема командването на района на Кабул
Франция поема командването на района на Кабул / снимкa: БГНЕС

Франция пое командването на силите на НАТО в района на Кабул, където са разположени 5000 чужди военнослужещи, от които 1800 французи, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. Предаването на командването от Италия на Франция стана на церемония в присъствието на командващия ИСАФ (Международната сила на НАТО за подпомагане на сигурността в Афганистан) американския генерал Дейвид МакКиърнан.

Функциите от италианския генерал Федерико Бонато пое френският генерал Мишел Столстенер. Регионалното столично командване на ИСАФ се поема по ред от Франция, Италия и Турция. Всяка от трите страни има разположен батальон в Кабул и непосредствените му околности.

„Нашата мисия е до една година да предадем отговорността на столичния регион на афганистанските сили за сигурност”, каза френският командир.

Поемайки командването на района на Кабул, Франция потвърждава растящото си ангажиране в Афганистан, което президентът Никола Саркози обяви по време на срещата на върха на НАТО в началото на април в Букурещ. Очаква се до края на август френският контингент в Афганистан да нарасне на близо 3000 души.