/ iStock/Getty Images
Франция се съгласи да достави военно оборудване на Армения, заяви френският външен министър Катрин Колона, предаде Анадолската агенция.

„Франция даде своето съгласие за сключването на бъдещи договори с Армения, които ще позволят доставката на военно оборудване на Армения, за да може тя да осигури отбраната си“, каза Колона пред репортери на съвместна пресконференция с арменския си колега Арарат Мирзоян.

Колона пътува до Армения, за да оцени спешните нужди на страната на фона на притока на бежанци от Карабах след светкавичната военна операция на Азербайджан.

Кавказките съседи са въвлечени в смъртоносен спор за анклава – международно признат като част от Азербайджан, но окупиран от Армения повече от три десетилетия – от 80-те години на миналия век и водят две войни за територията.

Франция: Изселването на арменци от Нагорни Карабах става „под съучастническия поглед на Русия“

През 2020 г. Азербайджан превзе няколко града, села и селища по време на 44-дневни сблъсъци. Войната завършва с мирно споразумение с посредничеството на Русия.

Миналия месец Азербайджан проведе антитерористична операция за отвоюване на територията за установяване на конституционен ред в региона.
Арменските въоръжени формирования в Карабах се предадоха след 24-часовата операция.

Азербайджан, след като установи пълен контрол над региона, призова арменското население да стане част от азербайджанското общество и обеща да защити правата им.