Еманюел Макрон
Еманюел Макрон / Gulliver/Getty Images, архив
Франция не изключва китайския гигант Huawei от бъдещите си телекомуникационни мрежи 5G, но предпочита европейски доставчици от съображения за сигурност, каза френският президент Еманюел Макрон след срещата си вчера в Париж с министъра на външните работи на Китай Ван И, предаде Асошиейтед прес.

Макрон заяви, че вече е споделил с китайския президент Си Цзинпин, че предпочита компании като "Ериксон" и "Нокия", и му казал, че и той би сторил същото на негово място.

Словения започна тестване на 5G технологията


Нормално е, че искаме европейско решение, защото сигурността на нашите комуникации е важна, заяви Макрон пред репортери снощи.

Френската агенция за киберсигурност ANSSI миналия месец съобщи, че Париж няма да забрани достъп до Франция за Huawei, но френските телекомуникационни оператори, които купят технологията на компанията, ще могат да вземат лиценз, ограничен само до седем години.

Френското правителство предупреди, че ще ограничи 5G технологията на Huawei, за да защити военните бази, ядрените инсталации и други чувствителни обекти.
 
БТА