Финансовата криза засилва ксенофобските нагласи
Финансовата криза засилва ксенофобските нагласи / снимка: БГНЕС, архив

Положението на бежанците и мигрантите, които търсят спасение от войни и икономически трудности, се влошава в Европа, като финансовата криза и икономиите подклаждат предразсъдъци към чужденците.

Това заключение се съдържа в годишния доклад на правозащитната организация "Амнести интернешънъл" за човешките права, предаде Асошиейтед прес.

В доклада се посочват Гърция и новите й строги имиграционни закони, както и депортирането от Италия на хора, търсещи убежище. В двете страни "Амнести интернешънъл" е установила сериозни проблеми, каза Салил Шети, главен секретар
на организацията, в телефонно интервю за АП.

Той свързва времената на икономически трудности с ксенофобското отношение
към бежанците и имигрантите в някои европейски страни.

Миналата година Гърция въведе закони, които разрешават задържането на нелегални имигранти и бежанци на основания като например подозрения, че пренасят заразна болест, се посочва в доклада. Друга поправка позволи на полицията да удължава
максималния период от три до шест месеца, в които човек, който се опитва да получи убежище, може да бъде задържан, с още 12 месеца, допълва БТА.

"От август до края на годината много бежанци и нелегални имигранти, включително голям брой граждани на Сирия, бягащи от конфликта там, се съобщава, че са били държани в много лоши условия в полицейските участъци или са били оставени без подслон" в Гърция, пише в доклада.

През февруари Европейският съд за правата на човека постанови, че Италия е нарушила международните си ангажименти спрямо човешките права да не връща в родината им хора, за които има риск да бъдат малтретирани там.

През септември комисарят за човешките права на Съвета на Европа критикува отношението на Италия към бежанците, мигрантите и търсещите убежище, включително заради риска от потъпкване на човешките права, произхождащ от споразуменията за репатриране на Италия със страни като Либия, Египет и Тунис.