Глобалният срив на Facebook, Instagram, Messenger и WhatsApp е бил предизвикан не от злонамерена атака, а от грешка при рутинна поддръжка на системите. Това обясниха от технологичния гигант близо денонощие след безпрецедентното сриване на социалните им мрежи и комуникационни приложения.

"Редовната поддръжка в мрежата на Facebook, която обединява своите центрове за данни, причини срив в понеделник на глобалната й система за повече от шест часа", заявиха са от компанията.

Facebook, Instagram и WhatsApp се сринаха


В публикация в блога на Facebook вицепрезидентът на Facebook по инженерство Сантош Джанардхан обясни, че инженерите на компанията са издали команда, която неволно е изключила центровете за данни от останалия свят.

Той призна, че инструментите, които обикновено инженерите биха използвали, за да разследват и поправят такива прекъсвания са спрели да работят, което е направило задачата им още по-трудна. Компанията заяви, че е изпратила екип инженери до местоположението на своите центрове за данни, за да се опита да отстрани грешките и да рестартира системите.

„Снощи нямаше Facebook централно“: 10 от най-забавните смешки за срива на социалните мрежи

Това обаче е отнело допълнително време, за да накарат инженерите сървърите да работят поради високата физическа и системна сигурност, която им е заложена.

Сантош Джанардхан добави, че инструментът за одит на програмата е дал грешка и не успял да спре командата, която е причинила прекъсването.

Изчислиха колко ще са загубите от срива на Facebook и социалните мрежи

„Всеки провал като този е възможност да се научим и да се подобрим“, пише още Джанардхан. "Оттук нататък нашата работа е да ... гарантираме, че подобни събития се случват възможно най-рядко."