/ ThinkStock/Getty Images
Пакистански изтребител F-16 се разби в Исламабад при инцидент по време на репетиция за предстоящ военен парад в столицата.

Няма информация за съдбата на пилота или втория пилот или подробности за района, в който самолетът се разби.

Бъдещите пилоти на F-16 напредват в обучението

Кадрите в социалните медии показаха голям стълб дим, който се извиваше в небето, след като самолетът се удари в земята, като преди това се опита да избегне катастрофата.

"Военновъздушните сили на Пакистан съобщават със съжаление, че самолет F-16 се е разбил близо до Шакарпариан, Исламабад по време на репетициите на парада на 23 март. Спасителни екипи са изпратени към мястото на катастрофата", се казва в съобщение на ВВС. Втори служител по сигурността, който говори при условие за анонимност, потвърди катастрофата.

Изтребител Су-30 се разби в Алжир

Репетициите се провеждат преди годишния военен парад, който трябва да се проведе в Исламабад този месец, за да се отбележи Денят на Пакистан.

Самолетите F-16 са сред най-ценните активи в арсенала на пакистанската армия. Страната разполага с флот от около 50 F-16, всеки на стойност най-малко 40 милиона долара.

Изтребител Су-57 падна в Хабаровския край в Русия

Инцидентът в сряда идва само месеци след като изтребител катастрофира по време на тренировъчна мисия в близост до град Мианвали в източната провинция Пенджаб, убивайки и двамата пилоти.

През юли миналата година най-малко 18 души загинаха, когато малък военен самолет, принадлежащ на армията, се разби в жилищен район в пакистанския град Равалпинди.

А през 2016 г. самолет на Pakistan International Airlines избухна в пламъци, след като един от двата му двигателя блокира, докато пътуваше от северен Пакистан към Исламабад, при което загинаха над 40 души.
БГНЕС