/ iStock/Getty Images
Холандският град Хага поиска временно освобождаване от ограничителните мерки на Европейския съюз срещу Русия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на писмо от члена на градския съвет Саския Брайнес.

Енергийният министър каза защо са важни преговорите с „Газпром”

Хага се опитва да намери заместител на доставките от "Газпром", но опитите през последните два месеца да бъдат привлечени доставчици се провалиха.
В писмото на Брейнс до градския съвет на Хага се иска изключение от настоящото споразумение до 1 януари 2023 г., за да се гарантира сигурността на доставките и да се улеснят преговорите.

Хага е една от многото общини в Нидерландия, които имат енергийни договори с „Газпром“, но е първата, която заявява намерение да поиска изключение от санкциите.

Цената на газа в Европа отново прехвърли 2900 долара за 1000 куб. м

По-рано ръководителят на Фонда за енергийно развитие в Русия Сергей Пикин изрази мнение, че повишаването на цената на газа до три хиляди долара за хиляда кубически метра е само началото на проблемите на европейците.

Според експерта Брюксел и Москва имат различни подходи към решаването на енергийния въпрос. Първият иска да получи газ в замяна на турбина, а вторият се нуждае от гаранции за премахване на санкциите в областта на технологиите, което в бъдеще ще му позволи да управлява електроцентралата без проблеми.
Рамблер