Служебният министър на енергетиката Росен Христов даде повече информация за преговорите с „Газпром”.

"Става въпрос за преговори в рамките на сегашния договор с „Газпром”, уточни Христов.

"Ситуацията със сегашния договор е следната - имаме договорени 3 млрд. куб.м на година. Задължително трябва да използваме 80% от тях. В противен случай трябва да ги платим - без значение дали ги използваме или не. Т. е трябва да платим над 2 млрд. куб.м. Ние сме използвали 1 млрд. куб.м. Ако не се възползваме от договора и не изтеглим количествата, така или иначе вероятно отиваме на арбитраж с потенциална възможност да изгубим 9-цифрени суми. Това е нещо, от което България има най-малка нужда сега", обясни министърът.

Граждани на протест в София против евентуални преговори с „Газпром” (СНИМКИ)

Имаме нужда от доставка на газ на колкото се може по-ниска цена, отбеляза той и добави, че според договора, който имаме сега с "Газпром", цената на газа, който бихме получили в рамките на този договор, е близка до тази, която получаваме от Азербайджан. Тези два танкера, които предишното правителство договори и през септември ще бъдат разтоварени, цената им е с около 50% по-висока от тази, която бихме получили в рамките на сегашния договор с "Газпром".

Според Христов колкото повече се смесва политика с икономика и предизборна кампания с икономика, толкова по-зле стават нещата за крайния потребител.