Европейската сметна палата ни критикува за еврофондовете
Европейската сметна палата ни критикува за еврофондовете / netinfo
Европейската сметна палата критикува лошото управление на някои от европейските фондове от Румъния и България.

Сметната палата е направила проверка на проекти, осъществени по програмата ФАР през 2005г.

"По времето на одита, при повече от половината от инвеститорските проекти, средствата не са използвани по предназначение или от тях е предоставена само част", подчертават експертите от ЕС. Според тях поради тази причина резултатите от изпълнение на проектите са се бавели, понякога до две години. "Тези недостатъци се дължат на дефицита в административните способности и националните ресурси", смятат от Сметната палата. Проверените проекти са на стойност 14 милиона евро за България и 51 милиона за Румъния.

"Смятам, че това е общ проблем както за България, така и за Румъния, а не само за фондовете по програмата ФАР. Това важи за всички останали европейски програми", коментира Маартен Енгвирда, член на Европейската сметна палата. Става въпрос за проекти за модернизация на предприятия за електричество или финансирането на информационни системи в съдилищата. Според Сметната палата често парите са използвани за предприятия, които вече не работят, за създаване на сложни системи, за които няма адекватен персонал или за строежа на мост на река Прут между Румъния и Молдова, който е неизползваем поради липсата на път от молдовска страна на това място.

Същевременно обаче Сметната палата не е разкрила нито един случай на злоупотреби с тези фондове. В последния си доклад за България и Румъния от май Европейската комисия призова двете страни да подобрят управлението на фондовете ако не искат Брюксел да спре плащанията по тях.