/ БГНЕС, архив
Петнадесет европейски държави и 66 компании са сключили партньорство, което се ангажира да направи всички пластмасови опаковки рециклируеми и подходящи за повторна употреба. Европейският пакт за пластмаса стартира, когато министърът на околната среда на Холандия Стинтье ван Велдховен сключи споразумения с холандски компании и след това се обърна към европейските си колеги да направят същото. Тя представи днес плана в Брюксел, съобщава NOS.

През 2017 г. Европа е произвела близо 65 милиона тона пластмаса, 40% от която за опаковки. В момента само 30% от пластмасовите изделия в Европа се рециклират. Освен това различни видове пластмаса в момента се събират в една голяма обща купчина, което затруднява сортирането и рециклирането.

Европейските реки са тревожен източник на пластмаса (ВИДЕО)

Ако искаме да постигнем целите на парижкото споразумение за климата, трябва да обръщаме внимание както на чистата енергия, така и на чистите суровини”, смята Ван Велдховен.

Пластмасата е специален материал - тя запазва храната свежа, но не трябва да допринася за „пластмасовата супа”.

Подписалите документа ще се стремят да намалят използването на пластмаса с поне 20%. Споразумението влиза в сила през 2025 година.

Екологичната организация „Грийнпийс“ нарече Европейския пакт за пластмаса „пропуснат шанс”.

Връщат в Италия боклука от Пристанище Варна

Според тях, той е силно фокусиран е върху рециклирането, а не върху промяната на системата, която ни е необходима за справяне с този огромен проблем. Културата на прибори за еднократна употреба трябва да бъде погребана. От „Грийнпийс” съветват: „Вземете своя собствена бутилка с вода и използвайте неопаковани продукти”.
БГНЕС